Fundusze Europejskie
Witaj! Zaloguj Utwórz nowy profil
AgnieszkaSz
Dotacja na agroturystykÄ™
16 cze 2010 - 11:35:50
Kupuję dom na wsi, w Wielkopolsce. Chcę tam prowadzić agroturystę. nie jestem rolnikiem. Jaka jest szansa na skorzystanie z funduszy europejskich w tym zakresie? Mogę starać się na fundusz na otwarcie działalności gospodarczej? Na co wówczas mogę przeznaczyć finasowanie, na wykończenie pokojów, albo stajni czy sal szkoleniowych dla przyszłych zielonych szkół?
Ile osób muszę zatrudniać wg projektu unijnego. I co jest kosztem kwalifikowanym? Remonty? Proszę o pomoc.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-09-10 11:07 przez admin.
Beata
Re: dotacja na agroturystykÄ™
06 sie 2010 - 12:53:06
Prawdopodobnie pomysł będzie się kwalifikował do Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - działanie 6.2. Wsparcie i promocja samozatrudnienia. W tym działaniu maksymalnie możesz otrzymać 40 tyś zł (na wydatki inwestycyjne - czyli remont, zakup sprzetu ect) oraz wsparcie pomostowe (na działalnośc bieżącą). Wszystko zależy jaki jest Twoj status (osoba pracująca, bezrobotna) a także to, czy w Twoim regionie są jeszcze nabory wniosków na to działanie. Proponuje kontakt z Punktem Informacyjnym Funduszy Europejskich, które działają przy Urzędzie Marszałkowskim. Pzdr Beata
ue4all.pl
26 sie 2010 - 15:36:31
Witam,
Sadzę, że w Pani sytuacji lepszym wyjściem od PO KL byłoby skorzystanie z Działania Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, Programu Rozwoju Obszaru Wiejskich. Niestety w tym roku nabór wniosków został już zakończony. Więcej informacji, jakie warunki trzeba spełniać oraz ile pieniędzy może Pani uzyskać znajdzie Pani w broszurze informacyjnej zamieszczonej na stronie Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

[www.arimr.gov.pl]

Pozdrawiam
www.ue4all.pl
Wojtek
05 wrz 2010 - 13:18:47
Witam
Jestem rolnikiem juz od jakiakiegos czasu ok 5 lat majac 26 lat praktycznie utrzymuje sie z uprawy ziemi. chcialbym swoje gospodarstwo przekwalifikowac na
agroturystyke lecz zeby to zrobic chcialbym ubbiegac sie o jakas dotacje gdyz ciezko samemu wylozyc kapital na taka inwestycje gdyz wiaze sie to z duzymi kosztami miedzy innymi modernizacja obory w stajnie wykopanie okolo 1 ha stawu wiaze sie to jak wczesniej wspomniale z duzymi kosztami jezeli jest ktos w stanie mi pomuc badz podpowiedziec w tym temacie prosze serdecznie o kontakt meil worek666@wp.pl

pozdrawiam Wojtek
Beata
Re: Dotacja na agroturystykÄ™
20 wrz 2010 - 15:19:32
Witam!

Jeżeli jest Pan rolnikiem, to może się Pan ubiegać o dotacje na rozwój agroturystyki w ramach działania ,,Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej" PROW. Może Pan otrzymać max. 100 tyś zł wsparcia przy wkładzie wlasnym min. 50%. W niektórych województwach trwa jeszcze nabór na to działanie. Program wdrażany jest przez ARIMR i tam też należy szukać wszystkich informacji, łacznie z tym czy nabór jeszcze jest otwarty. P.S. Do pewnego pułapu dochodu z agroturystyki może Pan nadal pozostawać ubezpieczonym w KRUS-ie. Jeżeli dochód miesięczny przekracza tą kwotę (ok. 1.300 zł miesięcznie), to wtedy przechodzi Pan do ZUS-u. Pozdrawiam Beata
Renia
09 cze 2011 - 17:17:46
Czy z Urzędu Marszałkowskiego mozna starać się o bezwrotne pieniądze na rozwoj agroturystyki.Prowadze już agroturystyke od pewnego czasu a chcę zakupic nowy sprzęt plywajacy.Jestem rolnikiem,prowadzę gospodarstwo rolne .Z gory dziekuję za informacje.
14 lip 2011 - 14:32:52
Warto spróbować napisać projekt w ramach PROW Działanie 312. W tym przypadku konkursu szukałabym na stronie np. ARiMR.
elżbieta
19 sie 2011 - 07:43:35
właśnie otrzymałam gospodarstwo mam dobry pomysł na agroturystykę pieniądze mam zainwestowane w inne nieruchomości więc czasowo zamrożone zanim je sprzedam może minąć dużo czasu.chciałam spytac w ramach jakich programów unijnych bądź rządowych zdobyć kapitał na rozbudowę i przystosowanie gospodarstwa do agroturystyki.
19 sie 2011 - 12:10:55
Możesz skorzystać z PO KL, Działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia. W grę wchodzi również Regionalny Program Operacyjny, dla każdego województwa jest on inny.

Można również skorzystać z PROW.

- Działanie 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw
- Działanie 311 Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej

Można wziąć również udział w konferencji podczas, której zostanie omówione Działanie 312 (właśnie z PROW) [www.doradca-ue.pl]
justysia3447
13 wrz 2011 - 22:55:06
witam

bardzo prosze o warunki uzyskania dotacji na agroturystyke,
jestesmy rolnikami z zona,
budujemy dom nad jeziorem
.tel 503027076
Krzysztof
03 lis 2011 - 13:15:19
Witam!
Rok temu złożyłem wniosek o dotacje na rozwój agroturystyki w ramach działania ,,Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej" ponieważ otrzymałem od rodziców gospodarstwo i chciałem część domu, w którym mieszkam przeznaczyć dla potencjalnych gości (w ramach agroturystyki) jednak ostatecznie wniosek został odrzucony, gdyż jedno okno zostało zrobione dodatkowo (bez projektu i stosownych zezwoleń) jescze gdy budynek i gospodarstwo należały do rodziców. ten fakt (brak stosownej dokumentacji) spowodował odrzucenie mojego wniosku.
Co mogę zrobić, aby móc zgodnie z prawem ponownie starać się o dotacje? ponieważ tylko to okno stoi na przeszkodzie...
Ewelina
12 cze 2012 - 18:30:34
Witam, wraz z mężem dostaliśmy od jego rodziców sporą działkę, my mieszkamy z nimi, oni są rolnikami, moje pytanie dotyczy tego czy kwalifikowalibyśmy się na jakiekolwiek dofinansowanie na wybudowanie domu, gdzie prowadzilibysmy agroturystykę...nie wiem od czego zacząć gdzie szukać i pytać....pomóżcie
20 cze 2012 - 16:42:37
Najlepiej informacji szukać na stronie [www.arimr.gov.pl] , interesujące Panią działanie to będzie najpewniej PROW 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw, lub też można się starać o pieniądze w ramach lgd, jednak tam te pieniądze są mniejsze.
[www.arimr.gov.pl]

Pozdrawiamy, Eurolider Wrocław
emis
21 pa¼ 2012 - 23:14:55
Witam , razem z mężem budujemy dom. chcemy poddasze wykorzystać jako pokoje dla gośći ( agroturystyka). Ale dom nie jest jeszcze zamieszkany przez nas czy możemy starać się o dofinansowanie.
Ewa
31 gru 2012 - 14:45:28
Witam chciałabym się dowiedzieć co trzeba zrobic ,by uzyskać dotacje na agroturystykę w 2013r mąż jest włascicielem domku jest ubezp.w ZUS-ie ja jestem ubezp w KRUS-ie,ewentualnie moze spełniamy warunki na inną pomoc (dotacje)np czytałam o otworzeniu mikroprzedsiębiorstwa
BEATRIS
Re: Dotacja na agroturystykę w Małopolsce
28 sty 2013 - 11:18:38
Jakie warunki muszę spełnić ,gdzie się udać aby otrzymac dotacje na remont gospodarstwa pod agroturystyke, -do pięciu pokoi ,oraz takie mini zoo dla dzieci .Jestem rolnikiem,mam zarestrowane gospodarstwo ok 5ha ale ubezpieczam się ZUS ponieważ prowadzenie niewielka działalność . Interesuje mnie ta kwota ok.300 000.moim wkładem jest zakup gospodarstwa które idealnie nadaje się na tegi typu działalność - w jednym kawałku jest ok 2ha oraz budynki które nadają sie na adaptacje.
Justyna
09 lut 2013 - 17:57:42
Witam. Jesteśmy rolnikami. W tym roku planujemy zakup już prosperującego gosp. agroturystycznego, ale w innej gminie niż znajduje się nasze gospodarstwo rolne. I stąd moje pytanie, czy jest możliwe jakiekolwiek dofinansowanie/dotacje na ewentualne zmiany/modernizację w kupionym gosp. agroturystycznym i czy takie pieniążki mozna użyć np na postawienie dodatkowych budynków na terenie gospodarstwa agroturystycznego? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
lecaroz
28 lut 2013 - 14:00:11
witam serdecznie,potrzebuję porady w kwesti agoturystiki , pierwsze pytanie: posiadam około 10h. ale jestem zatrudniony na etacie i składki są odprowadzane do zus ,czy mogę się ubiegać o jakąś formę dotacji ? drugie pytanie : posiadam działkę budowlaną(siedlisko) w lesie , zakwaliwikowane jako gosp. rolne gdzie doprowadzony jest prąd i woda . tam chciałbym postawić kilka domków holenderskich kępingowych , czy ten pomysł kwalifikuje się na jakąś dotację agroturystyczną?pieniądze chciałbym przeznaczyć np. na zakup domków.jeżeli jes taka możliwość , to jaką część inwestycji muszę posiadać i czy działka którą już posiadam może być moim wkładem w inwestycję ? liczę na waszą uprzejmość;) i pięknie dziękuje za podpowiedzi
Anna
Dotacje agroturystyczne
16 kwi 2013 - 11:15:24
Witam
Mieszkam w miejscowości letniskowej na wsi. Nie jestem rolnikiem i nigdy nie byam, ale zastanawiam się czy mogłabym zająć się działalnością agroturystyczną. Od kilku lat jestem na emeryturze w ZUS i chciałabym spróbować coś jeszcze robić. Czy mam jakieś szanse ubiegać się o dotacje na ten cel?
Autor:

E-mail:

Temat:

Zabezpieczenie przed spamem:
Wpisz kod, który widzisz poniżej do pola pod obrazkiem. To jest zabezpieczenie blokujące boty, które chcą automatycznie wysyłać wiadomości.
  *******         **  **    **  ********   **     ** 
 **     **        **   **  **   **     **  **     ** 
 **               **    ****    **     **  **     ** 
 **     **  **    **     **     **     **  **     ** 
 **     **  **    **     **     **     **  **     ** 
  *******    ******      **     ********   **     ** 
Wiadomość: